Перейти до основного вмісту

Буковинські водоспади



Назва: Буковинські ( Смугарські ) водоспади ( Ковбер, Сич, Нижній Гук, Ворота, Середній Гук, Великий Гук, Верхній Гук) 

Розташування: на околиці села Розтоки Путильського району Чернівецької області

Координати: 
48°10'24"N 25°7'54"E - Сич
48°10'17"N 25°8'14"E - Нижній Гук
48°10'0"N 25°8'35"E - Ворота
48°9'54"N 25°8'41"E - Середній Гук
48°9'47"N 25°8'59"E - Великий Гук
48°9′41″N 25°9′19″E - Верхній Гук

Висота: 3.5; 10.5; 7; 2,5; 11; 21; і 9 метрів відповідно.

Вхід: безкоштовний

Вигляд:
Великий Гук - найвищий серед Буковинських водоспадів.
Власний досвід та враження: Ох, скільки ж плутанини в інтернеті пов’язаної з Буковинськими водоспадами, то просто жах. Переказувати її я звісно не буду, а лиш намагатимусь внести трохи ясності в це питання. Та про все по порядку. Електричка, знов електричка, п'ять годин в Тернополі, поїзд, панорама Заліщиків (на світанку просто прекрасна, та зараз не про це), вдалий автостоп, Чернівці. Повільний приміський поїзд рушає крізь довгу-довгу череду сіл, розкинутих вздовж Черемошу, що непомітно переходять одне в інше; нарешті Вижниця. В перший автобус не помістились, чекаємо інший, нарешті Розтоки (присілок Смугарь). І зразу перше невелике розчарування, точніше крапля його присутня, коли я пишу ці рядки. Десь на початку присілку на відстані двадцяти метрів один від одного розташовані водоспади Ковбер (прямо на потоці Смугарів) та Сич (на його притоці), проте знайти їх мені так і не вдалось. На той момент я знав, що вони десь "на початку села справа", тож просто йшов дорогою, надіючись щось помітити, та як не крутив я головою на всі боки, нічого схожого на водоспад так і не побачив. 
Водоспад Ковбер (фото звідси - hizhina-hutsula.ucoz.com)
Водоспад Сич - фото з вікіпедії.
Так і дійшов дорогою до Нижнього Гука, що розташований прямо на струмку Смугарів. Можливо, з наукової точки зору, це таки водоспад, та візуально він, як на мене, доволі сумнівний. Якщо не знати, що "десь тут має бути водоспад" і постійно не придивлятись в русло потічка, то проґавити його легше-легшого. Табличка (фото якої я знайшов згодом в мережі) каже, що його висота 7 метрів. На жаль, хорошого фото його не збереглось, тож знову скористаюсь допомогою в інтернету.
Водоспад Нижній Гук
( фото з ua.igotoworld.com)
Пройшовши ще трохи, дістався до Воріт. Водоспад і так був не дуже високий, а зимою 2016 -го його щей закидали камінням задля вивозу лісу. Згодом валуни прибрали, та мабуть не повністю, бо обіцяних 3.5 метрів він точно не має. Залишилось приблизно 2.5 метри висоти.
Я біля водоспаду Ворота.
Однак такий довгий шлях сюди не був даремний, адже попереду чекали два водоспади, які і створюють основну атрактивність цього місця - Середній і Великий Гук. обидва вони знаходяться на місці впадінь струмків у потік Смугарів. Ще до Воріт річка і дорога стали одним цілим, тож зразу після затяжних злив пройти там, мабуть, доволі складно. 
Водоспад Середній Гук. Червень 2016 року.
Водоспад Великий Гук.
Вживу Великий Гук виглядає дуже ефектно навіть незважаючи на невелику кількість води, 21 метр висоти все таки. Останнім з Буковинських водоспадів є Верхній Гук. На просторах інтернету ним називають ось це недорозуміння:
Псевдо "верхній гук"
Воно розташоване десь метрів за сто вище Великого Гуку. Таку цюцюрку в мене язик не повернеться назвати водоспадом, та сьомий водоспад таки існує. Щоб його знайти потрібно пройти вздовж русла потоку Смугарів ще 500 метрів, аж поки не побачите прямовисну скелю, з водоспадом. Орієнтиром може бути жовте маркування, якраз попід Верхній Гук проходить якийсь туристичний маршрут. Води в ньому найменше, але принаймі вона є. Приблизна висота - 9 метрів.
Водоспад Верхній Гук
Туристична завантаженість: мінімальна; Смугарські водоспади досить відомі і розкручені, та натовпів людей тут не буває. Не сприяє популярності і плутанина щодо них в мережі, а частину мабуть відлякує їх маловодність. За кілька годин, ми не зустріли жодного туриста, та можливо це виключення.
Природоохоронний статус: Буковинські водоспади є ландшафтним заказником місцевого значення.
Пафосний титул:
  • Найвищий водоспад Чернівецької області (Великий Гук).
Цікаві місця неподалік: Протяте каміння (1 км); Сокільська скеля та водоспади Сикавка (9 км).


Як дістатись: автобус Чернівці-Путила довезе прямо в Ростоки. Трохи дешевшим, але й довшим буде варіант з пересадкою у Вижниці, куди 2 рази на день з Чернівців ходить приміський поїзд.


Водоспад на гул карті:


Також очікуйте: 
Рейтинг найкрасивіших водоспадів України (крім кримських) 

Бажаєте щось додати? З чимось незгідні? Маєте запитання, побажання чи пропозиції? Поділіться цим в коментарях. Відповідь буде обов'язково.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Водоспад Дзвінка

Назва: водоспад Дзвінка Розташування: неподалік села Букове Надвірнянського району Івано-Франківської області. Координати: 48° 35′ 42″ N, 24° 22′ 44.4″ E Висота: 7 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд:  Водоспад Дзвінка - власне фото

Русилівські водоспади

Назва:  Русилівські водоспади Розташування:  біля села Русилів, Бучачського району Тернопільської області. Координати (головного водоспаду):  48° 57′ 05.9″ N ,   25° 24′ 04.1″ E Висота:  2-11 метрів Вхід:  безкоштовний Вигляд: Русилівські водоспади - власне фото

Водоспад Сопіт

Назва: водоспад Сопіт Розташування: на околиці села Сопіт, Сколівського району Львівської області. Координати: 49° 7′ 58.8″ N, 23° 22′ 40.8″ E Висота: 7.5 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Водоспад Сопіт - фото з вікіпедії

Лужківський водоспад

Назва: Лужківський водоспад Розташування: в межах села Великий Рожин, Косівського району Івано-Франківської області. Координати: 48° 12′ 28.8″ N , 25° 2′ 56.4″ E Висота: 14 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Лужківський водоспад, фото з вікіпедії

Джуринський водоспад

Назва: Джуринський (Червоногородський) водоспад Розташування: неподалік села Нирків Заліщицького району Тернопільської області Координати: 48° 48′ 18″ N, 25° 35′ 16.8″ E Висота: 16 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Моє фото. Липень 2015 року

Водоспад Лазний

Назва: водоспад Лазний Розташування: неподалік села Довге Дрогобицького району Львівської області. Координати: 49° 8′ 52.8″ N, 23° 20′ 27.6″ E Висота: 10.5 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Водоспад Лазний - фото з вікімапії