Перейти до основного вмісту

Русилівські водоспади

Назва: Русилівські водоспади
Розташування: біля села Русилів, Бучачського району Тернопільської області.
Координати (головного водоспаду): 48° 57′ 05.9″ N, 25° 24′ 04.1″ E
Висота: 2-11 метрів
Вхід: безкоштовний
Вигляд:
Русилівські водоспади - власне фото
Власний досвід та враження: На мою скромну думку, Русилівські водоспади є одним з найбільш недооцінених природніх красот України. Головна причина такого стану речей цілком зрозуміла - розташований цей водоспадний потічок може і не там, куди і ворон кісток не заносить, але всерівно відносно далеко від головних доріг, залізниці і великих міст.

 Мене такі "труднощі" не лякають, тож скориставшись нагодою (травневі "свята") я вирушив у невеликий похід між двома замками,  поміж яких і розташовуються Русилівські водоспади. Мій шлях почався з Тернополя, де я сів у автобус в село Язловець. В ньому знаходиться однойменний замок XIV-XVII столітть. 
Язловецький замок - власне фото (1).
Язловецький замок - власне фото (2).
  
Язловецький замок - власне фото (3).
Оглянувши оборонну споруду, я вирушив далі. Русилівькі водоспади знаходяться на струмку, що є праваю притокою річки Стрипа (яка в свою чергу впадає у Дністер), а село Язловець розтошоване на її лівому березі, тож спочатку потрібно було перетнути річку. Дорога починається біля руїн невеликого костелу, прямує через ліс та закінчується ... бродом. 
Костел Успіння Діви Марії - XVII ст.
Брід через річку Стрипа
Жодного натяку на те, що десь неподалік існує кладка не було, тож довелось переходити річки вбрід. На щастя, води в цьому місці виявилось лиш по коліна, тож проблем з цим не виникло. Далі мій шлях пролягав долиною Стрипи, де я і зупинився на ночівлю.
Долина річки Стрипа.

Час вечеряти :)
Наступного дня, зібравши речі, вирушив далі. До водоспадів залишилось пройти трохи більше кілометра. Знайти потічок виявилось зовсім не складно. 
Місце впадіння Русилівського потоку в Стрипу.
Пройшовши сотню метрів вверх по течії, почали з'являтись перші водоспади:
Русилівські водоспади - власне фото (1).

Русилівські водоспади - власне фото (2).
Русилівські водоспади - власне фото (3).
Як видно на другому фото, стежка йде з правої сторони, з протилежної спуститись до водоспадів не можливо.

Рухаючись далі я дійшов до найвищого (12м.) водоспаду на цьому струмку. Окремих назв вони не мають, тож називати му його просто Великим. Це місце однозначно найгарніше на всьому каскаді.
Русилівські водоспади - власне фото (4)
До Великого Русилівського водоспаду можна спуститись драбиною. Це єдине місце, де таке можливо. До кількох інших водоспадів вверх по течії я спускався чіпляючись за всіляку рослинність))
Драбина біля Великого русилівського водоспаду.


Великий русилівський водоспад (1).
Великий русилівський водоспад (2).
Піднімаючись далі вверх по схилу в полі зору з'являлись все нові і нові водоспади: 
















Загалом, за своїми суб'єктивними критеріями, на всьому потоку я нарахував 9 водоспадів. Як я вже писав вище, не схоже що до них хтось регулярно спускається. 



Окрім того, варто бути обережним, адже крім різкого схилу знизу подекуди можна натрапити на купи непотребу. Хоч не можна сказати, що сміття прямо кидається у вічі, та непомітити його важко.
Русилівські водоспади є відносно засмічені.

Піднявшись вверх у село Русилів я вирушив пішки до Золотопотіцького замку, але це вже зовсім інша історія.

Грунтовка біля с. Русилів.
Замок в Золотому потоці.
І наостанок, ще кілька коротких відео:






Туристична завантаженість: мінімальна; Русилівські водоспади не є популярним туристичним об'єктом. Пробувши на водоспадах мінімум дві години. я не зустрів ні душі. Проте поодинок мандрівників тут таки можна зустріти.
Природоохоронний статус: гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Входить до складу Національного природного парку Дністровський каньйон.
Пафосний титул:
  • Найводоспадніший струмок України
Цікаві місця неподалік: Язловецький замок (5 км); Золотопотіцький замок (8 км).


Як дістатись: Безпосередньо в саме село Русилів громадський транспорт не їздить. Проте приблизно кожні дві години з Тернополя є автобуси в Золотий Потік, які можуть довести до повороту в село. Від місця зупинки, до водоспадів йти кілометрів 5. Альтернативний варіант, вчинити як я і приїхати  в село Язлівець, з якого відстань приблизно однакова, але шлях складніший, адже як мінімум треба буде перейти річку вбрід.
Водоспад на гул карті:


Також очікуйте: 
Рейтинг найкрасивіших водоспадів України (крім кримських) 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Водоспад Дзвінка

Назва: водоспад Дзвінка Розташування: неподалік села Букове Надвірнянського району Івано-Франківської області. Координати: 48° 35′ 42″ N, 24° 22′ 44.4″ E Висота: 7 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд:  Водоспад Дзвінка - власне фото

Буковинські водоспади

Назва: Буковинські ( Смугарські ) водоспади ( Ковбер, Сич, Нижній Гук, Ворота, Середній Гук, Великий Гук, Верхній Гук)  Розташування: на околиці села Розтоки Путильського району Чернівецької області Координати:  48°10'24"N 25°7'54"E - Сич 48°10'17"N 25°8'14"E - Нижній Гук 48°10'0"N 25°8'35"E - Ворота 48°9'54"N 25°8'41"E - Середній Гук 48°9'47"N 25°8'59"E - Великий Гук 48°9′41″N 25°9′19″E - Верхній Гук Висота: 3.5; 10.5; 7; 2,5; 11; 21; і 9 метрів відповідно. Вхід: безкоштовний Вигляд: Великий Гук - найвищий серед Буковинських водоспадів.

Водоспад Сопіт

Назва: водоспад Сопіт Розташування: на околиці села Сопіт, Сколівського району Львівської області. Координати: 49° 7′ 58.8″ N, 23° 22′ 40.8″ E Висота: 7.5 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Водоспад Сопіт - фото з вікіпедії

Лужківський водоспад

Назва: Лужківський водоспад Розташування: в межах села Великий Рожин, Косівського району Івано-Франківської області. Координати: 48° 12′ 28.8″ N , 25° 2′ 56.4″ E Висота: 14 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Лужківський водоспад, фото з вікіпедії

Джуринський водоспад

Назва: Джуринський (Червоногородський) водоспад Розташування: неподалік села Нирків Заліщицького району Тернопільської області Координати: 48° 48′ 18″ N, 25° 35′ 16.8″ E Висота: 16 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Моє фото. Липень 2015 року

Водоспад Лазний

Назва: водоспад Лазний Розташування: неподалік села Довге Дрогобицького району Львівської області. Координати: 49° 8′ 52.8″ N, 23° 20′ 27.6″ E Висота: 10.5 метрів Вхід: безкоштовний Вигляд: Водоспад Лазний - фото з вікімапії